Pattedyr

Pattedyr

Pattedyr er en dyregruppe hvor der er stor variation i arternes udseende, tænk blot på et menneske og en mus. Alle pattedyr har en række fællestræk, og blandt de mest relevante findes følgende:

  • Levende unger: Alle danske pattedyr føder levende unger, men der er meget stor variation i ungernes udvikling ved fødslen.

  • Hår: Alle danske pattedyr har hår i større eller mindre omfang. Hårene giver isolering og beskyttelse af kroppen.

  • Mælkekirtler: Alle pattedyr har mælkekirtler, men hos hannerne stoppes udviklingen før fødslen.

  • Tænder: Alle pattedyr har ét tandskifte, hvor mælketænderne udskiftes med de permanente tænder.

I Danmark er der registreret mere 62 forskellige landlevende pattedyr, hvoraf flagermus og gnavere udgør ca. halvdelen. I jagtsproget kaldes landlevende pattedyr for hårvildt, og for jægerne har følgende grupper størst interesse:

  • Hovdyr; Her finder vi blandt andet Rådyr, Krondyr, Dådyr, Sika og Vildsvin

  • Gnavere og Støttetandede: I denne gruppe finder vi blandt andet Hare og Vildkanin.

  • Rovdyr: Gruppen med rovdyr er f.eks. Ræv, Mårhund og Ulv.

Klassen Pattedyr består af 19 nulevende ordner med ca. 4500 arter. Ordenen Flagermus udgør alene omkring ¼ af arterne, og er langt de mest succesrige pattedyr. Blandt pattedyrene finder vi også langt de største nulevende dyr. Blåhvaler er det største dyr, der nogensinde har levet på jorden, mens den afrikanske elefant i dag er det største dyr på land. De terrestriske pattedyr har dog været noget større, og det største kendte terrestriske landpattedyr er Paraceratherium (fjern slægtning til næsehorn), der med en skulderhøjde på 5,5 m og en anslået vægt på ca. 15 tons, var tre gange større end elefanterne.

Nedenstående blogindlæg viser nogle eksempler på pattedyr. Efterhånden som der bliver flere indlæg med pattedyr, bliver de automatisk tilføjet denne side.

Dagens foto 1. April 2023

I dag havde jeg den fornødne tid til,

at lufte – både mig selv – og mit kameraudstyr. Tog derfor til Fladbro skov i håbet om, at få nogle billeder af den sky Skovskade på kortet. Og det skete 🙂 Lige da jeg ankom til skoven hørte jeg grønspætten. Den sad i et træ…

Dagens foto 11. Juni 2023

Kørte i skoven i dag ved 8-tiden. Satte mig det

sædvanlige sted, og der skulle ikke gå langt tid før den første spætte kom med lækkerier til de forslugne unger i reden. For første gang (hvad jeg har set), er en af spætteungerne begyndt med at sidde og kigge ud…

Andefugle; Svømmeænder

Artsrig gruppe af mellemstore fugle, stærkt tilknyttet vand. Bortset fra gravænderne har han og hun markant forskellig dragt. Hannens er ofte farverig og spraglet, mens hunnens er dæmpet i mørke camouflagefarver eget til at ligge i skjul på reden og føre ællingerne sikkert gennem opvæksten. Vingespejlet er hos svømmeænderne en markant og god bestemmelseskarakter, ligesom næbbet, der især hos dykænderne ofte er stærkt specialiseret. Ænderne har ingen egentlig sang, men en række kald og fløjt. Til gengæld udvikler hannerne i det sene efterår en såkaldt pragtdragt, som bæres i forbindelse med pardannelsen i vinterhalvåret.

Andefugle; Svømmeænder

Krikænder i flugt

Pragtdragten bæres til hen på forsommeren, hvor hannen søger væk for at fælde svingfjerene og i en periode på 3-4 uger mister flyveevnen. Den beskedne fældningsdragt, som kaldes…